Какво представлява кетогенната диета?

Какво е „Кетогенен“?

„Кетогенен“ е термин за нисковъглехидратна диета. Идеята е да получавате повече калории от протеини и мазнини и по-малко от въглехидрати. Изключват се повечето от въглехидратите, като захар, сладкиши и бял хляб.

Как работи?

Когато ядете по-малко от 50 грама въглехидрати на ден, в крайна сметка тялото ви изчерпва горивото (кръвната захар).Това обикновено отнема от 3 до 4 дни. Тогава ще започнете да разграждате протеини и мазнини за енергия.Това се нарича кетоза.
Важно е да се отбележи, че кетогенната диета е краткосрочна диета, фокусирана върху отслабването, а не стремеж към ползи за здравето.

Хората използват кетогенната диета най-често, за да отслабнат, но това може да помогне и за определени медицински състояния, като епилепсия също. Освен това може да помогне на хора със сърдечни заболявания, някои мозъчни заболявания и дори акне, но в тези области трябва да бъдат проведени повече изследвания. Говорете първо с вашия лекар, за да разберете дали е безопасно да опитате кетогенна диета, особено ако имате диабет тип 1.

Изглежда странно, че диета, която изисква повече мазнини, може да повиши „добрия“ и да понижи „лошия“ холестерол.
Възможно е, защото по-ниските нива на инсулин, които са резултат от тази диета, могат да спрат тялото ви да произвежда повече холестерол. Това означава, че е по-малко вероятно да имате високо кръвно налягане, втвърдени артерии, сърдечна недостатъчност и други сърдечни заболявания. Не е ясно обаче, колко дълго траят тези ефекти.

Странични ефекти

По-често срещаните не са сериозни: може да имате запек, лека ниска кръвна захар или лошо храносмилане. Много по-рядко диетите с ниско съдържание на въглехидрати могат да доведат до камъни в бъбреците или висока киселинност в тялото ви (ацидоза). Други странични ефекти могат да включват „кето грип“, който може да включва главоболие, слабост и раздразнителност, лош дъх и умора.

Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0